Vad är MCT-olja och vad är dess effekt?

Posted by:

|

On:

|

Jag har använt MCT-olja dagligen sista åren i mitt morgonkaffe.

Det ger mig snabb energi men utan kolhydraternas negativa effekter med blodsockerfall.

Läs och lär. Vill ni köpa dessa produkter så återkoppla till mig så ordnar jag med rabatt.

Effekten av MCT-olja

Medellånga mättade fettsyror (MCT, Medium Chain Triglycerides) är en unik form av fett som kan ge en lång rad positiva effekter. På grund av deras kortare kedjelängd (6 till 10 (12*) kolatomer), har MCT ett antal unika egenskaper som ger dem fördelar över längre fettsyror.

    • Den kortare kedjelängden innebär att MCT snabbare absorberas och förbränns av kroppen, vilket resulterar i en mycket snabbare omvandling till bränsle för omedelbar användning av organ och muskler. MCT tas nämligen upp, utan behov av galla, från tarmen direkt till blodet (portådern) som är på väg till levern, till skillnad från de längre fettsyrorna som går via lymfan och först därefter vidare till levern. Hastigheten med vilken kroppen tar upp MCT kan jämföras med upptaget av glukos.
    • MCT omvandlas därefter i levern i stor utsträckning direkt till energi i form av ketoner och lagras endast till mycket liten del som fett. De energihöjande egenskaper som tillskrivs MCT beror på att de korsar mitokondriemembranet mycket snabbt, och inte kräver närvaro av transportmolekylen karnitin, vilket de längre fettsyrorna gör. Resultatet blir ett överskott av acetyl-koenzym A, som efter olika metaboliska vägar resulterar i produktion av ketoner. Ketoner är ett av två ämnen som hjärnan kan använda för energi (glukos är det andra) (2).
      (text lånad från Upgrit.se)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *